‘John Adams behoort tot de meest uitgevoerde levende componisten. Hij ontvangt de prijs omdat hij een nieuw muzikaal idioom heeft gecreëerd door elementen uit de jazz, de populaire en de klassieke muziek aan elkaar te smeden. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer “verstaanbaar” gemaakt, belangrijk in een tijd waarin dit genre steeds meer moeite heeft om gehoord te worden. Bovendien stelt Adams in zijn werk regelmatig maatschappelijke vraagstukken aan de orde, wat hij als taak van de kunstenaar ziet. Hij onderscheidt zich door de humanistische aard van zijn thema’s. Niet alleen is Adams een groot dirigent en componist, ook als schrijver reflecteert hij op de maatschappelijke functie van klassieke muziek. Zo vraagt hij op muzikale en op intellectuele wijze aandacht voor het belang van klassieke muziek in de huidige tijd. Daarmee past hij in het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting wil uitdragen.’ (fragment juryrapport)
John Adams
Worchester (US), 1947
componist, dirigent, schrijver
studie: compositie aan de Harverd University (US)
loopbaan: heeft een uitgebreid oeuvre op zijn naam staan aan koorwerken (o.a. The Gospel According to the Other Mary in 2013), symfonische werken (o.a. Common Tones in Simple Times in1980, Sheherazade in 2015) en opera’s (Nixon in China in 1987, Doctor Atomic in 2005, Girls of the Golden West in 2019); schrijft, vaak in samenwerking met regisseur Peter Sellars, muziektheater-producties (Shakerloops in 1978, On the Transmigration of Souls, ter herdenking aan de slachtoffers van 9/11);
boeken: Hallelujah junction, composing an Americain life
prijzen: o.a. meerdere Pulitzer prijs voor muziek en Grammy’s; eredoctoraten van Harvard, Yale en de Royal Academy of Music, Erasmusprijs (2019)
Erasmusprijs
van: Stichting Praemium Erasmianum
voor: buitengewone bijdragen op cultureel, sociaal of wetenschappelijke gebied
prijs: 150.000 euro plus versierselen
frequentie: jaarlijks
sinds: 1958
Over Erasmusprijs
Andere winnaars
Erasmusprijs
2023
2022
2020