'Jürgen Habermas’ standpunten over sociaal-politieke ontwikkelingen zijn geworteld in zijn levenslange theoretische werk over de publieke ruimte en menselijke communicatie. Hij stelt kritische vragen, net als vele filosofen, maar hij geeft ook antwoorden. Daarin heeft hij altijd de nadruk gelegd op het belang van de dialoog voor een democratische samenleving, waarin - zo redeneert hij - menselijke waardigheid de voornaamste waarde is. Hij is scherp in zijn analyses van politieke gebeurtenissen in Europa en bekritiseert politieke elites om hun opportunistisch denken. Hij pleit voor politieke solidariteit en langetermijndenken, en neemt een krachtig en positief standpunt in binnen het debat over een verdergaande Europese integratie. Jürgen Habermas is een van de meest invloedrijke geleerden en publieke intellectuelen, op verschillende gebieden die disciplines als sociologie, politiek en filosofie doorkruisen. In geschrifte en in de praktijk geeft hij steeds blijk van een levensopvatting, waarin het rationele debat tussen gelijke individuen de basis is voor een beschaafde, humane en democratische wereld.' (uit: gronden van verlening van de Erasmusprijs 2013)
Jürgen Habermas
Düsseldorf (DE), 1929
filosoof, socioloog, historicus
studie: filosofie en sociologie, universiteiten van Göttingen (DE), Zurich (CH), Bonn (DE), Frankfurt (DE) en Marburg (DE)
loopbaan: Habermas geldt al ruim 50 jaar als een van de belangrijkste denkers op het grensvlak van sociologie, filosofie en politiek. In zijn denken staat de democratie en de betrokkenheid van de burgers centraal. Hij heeft een groot oeuvre, met de nadruk op het belang van de dialoog en de menselijke waardigheid. Bekendste werken: Zur Strukturwandel der Oeffentlichkeit (1962), Theorie des kommunikativen Handelns (1981), Over de constitutie van Europa (2012)
prijzen: o.a. Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (DE, 2001), Kyoto Prize (JP, 2004), Holberg Prize (NO, 2005), Erasmusprijs (2013)
meer: video-portret
Erasmusprijs
van: Stichting Praemium Erasmianum
voor: buitengewone bijdragen op cultureel, sociaal of wetenschappelijke gebied
prijs: 150.000 euro plus versierselen
frequentie: jaarlijks
sinds: 1958
Over Erasmusprijs
Andere winnaars
Erasmusprijs
2023
2022
2020