‘Piet de Rooy schreef met Ons Stipje op de Waereldkaart een zeer leesbare geschiedenis van modern Nederland, met oog voor de toevalligheden en onvermijdelijkheden die het karakter van ons land bepaalden. Hij rekent af met zalvende interpretaties van onze poldertradities of onze "moreel" geïnspireerde voorkeur voor recht boven geweld. (...) De Rooy maakt zijn lezers bewust van de tekortkomingen van het standaardbeeld waarmee wij naar onze geschiedenis hebben leren kijken. Dat Nederlanders zo goed zijn in polderen heeft wellicht minder te maken met de strijd tegen het water dan met het simpele feit dat wij als klein landje ons niet teveel onderlinge strijd kunnen veroorloven. De voorstelling dat het succes van de verzuiling verklaard kan worden vanuit het voordeel van rust door compromissen van de elites is wellicht te simpel. En realiseren we ons dat de zo vertrouwde verbinding van politiek met terreinen als arbeid en zorg pas in de loop van de 19e eeuw voorzichtig is begonnen te groeien? De Rooy laat zien hoe die geschiedenis samenhangt met het ontstaan van politieke partijen, de uitvinding van de politieke ideologie en het parlementaire revisionisme van de socialisten.' (fragment juryrapport)
Piet de Rooy
Jury: Kars Veling, Michiel Breedveld, Gerrit Voerman
Piet de Rooy
1944
historicus
studie: geschiedenis, Rijksuniversiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam
loopbaan: van 1985 tot 2009 hoogleraar nieuwste geschiedenis en vervolgens Nederlandse geschiedenis vanaf de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam; vormde de commissie De Rooy ter verbetering van het geschiedenisonderwijs in Nederland
publicaties: o.a. Republiek van rivaliteiten: Nederland sinds 1813 (2002), Openbaring en openbaarheid (2009), Ons Stipje op de Waereldkaart (2013)
prijzen: Prinsjesboekenprijs (2014)
Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Prinsjesboekenprijs
van: ProDemos en het Fonds voor bijzondere journalistieke projecten
voor: het beste Nederlandse politieke boek
prijs: 2500 euro, oorkonde
frequentie: jaarlijks
sinds: 2013
Over Prinsjesboekenprijs
Andere winnaars
Prinsjesboekenprijs
2020
2019
2018