‘In “het woord vooraf” bij De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013) schrijft Maxim Februari over de onbeschaamde nieuwsgierigheid van programmamakers en interviewers naar precies die intieme kanten van het privéleven waarvan zij ongetwijfeld hebben gedacht dat iedereen dat wil weten, alsof we inmiddels allemaal de schaamte ver voorbij zijn. Maar op elke pagina van het boek is het tastbaar dat alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover kan schrijven. Zo kan alleen Februari dat. Onbedoeld is het een pleidooi voor literatuur, tegen een teveel, maar vooral ook tegen een te weinig ervan. De literatuur heeft het hard nodig. Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooft-prijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is.’ (fragment juryrapport)
Maxim Februari
Coevorden, 1963
filosoof, auteur, jurist
pseudoniem van: Maximiliaan Drenth (publiceerde ook onder andere namen als M. Februari en Marjolijn Februari)
studie: kunstgeschiedenis, filosofie en rechten, Universiteit Utrecht; promotie bij de faculteit Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg University)
oeuvre: romans, (debuut: De zonen van het uitzicht, 1989), columns, essays, korte verhalen
prijzen: Multatuliprijs (1990), Annie Romeinprijs (2007), Frans Kellendonkprijs (2008), J.H. Heldringprijs voor columnistiek (2018), C.C.S. Croneprijs (2019), P.C. Hooftprijs (2020)
P.C. Hooft-prijs
van: Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde
voor: oeuvre, afwisselend proza, essayistiek, poëzie
frequentie: jaarlijks
prijs: 60.000 euro, bronzen beeldje
sinds: 1947
Over P.C. Hooft-prijs
Andere winnaars
P.C. Hooft-prijs
2024
2023
2022