'Frank Westerman wil weten of een weerwoord tegen terreur mogelijk is. Hij groeide op in Assen en maakte als scholier de Molukse gijzelingsacties in de jaren zeventig van nabij mee. Als correspondent was hij getuige van de oorlog in Bosnië en versloeg hij de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Na de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 liep ook hij demonstratief met een pen in de hand door de stad. De vraag of de pen machtiger is dan het zwaard staat centraal in zijn boek. Is praten met terroristen wel mogelijk? Het is een zoektocht, waarbij de auteur makkelijke antwoorden vermijdt. Hij schrijft vanuit persoonlijke ervaring en betrokkenheid, maar Westerman gaat ook op pad: hij volgt een training onderhandelen bij gijzelingen, neemt deel aan een kapingsoefening en interviewt onderhandelaars en Molukse activisten. Het is een stoutmoedige onderneming, waarbij journalist en mens elkaar goed aanvullen. Het verhaal biedt misschien geen makkelijke, sluitende conclusies, maar voegt iets wezenlijks toe aan het debat over de houding die wij tegenover terreur moeten aannemen.' (fragment juryrapport)
Frank Westerman
Emmen, 1964
schrijver, journalist, documentairemaker
studie: tropische cultuurtechniek, Landbouwuniversiteit Wageningen
loopbaan: freelance journalist, maker van radio-documentaires voor o.a. de VPRO, oud-correspondent voor NRC in Belgrado; auteur van o.a. De brug over de Tara (debuut, 1994), De graanrepubliek (1999), Stikvallei (2013), Larski slaat alarm (kinderboek, 2013); mede-eigenaar van digitale uitgeverij Fosfor; tv-presentator
prijzen: Dr. Wijnaendts Franckenprijs (2002), J. Gresshoffprijs (2002), Gouden Uil (2005), Outstanding Alumnus Award Universiteit Wageningen (2005), Prinsjesboekenprijs (2015), Brusseprijs (2017), VPRO Bob den Uyl Prijs (2017)
Brusseprijs
van: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
voor: beste journalistieke boek
prijs: 10.000 euro
frequentie: jaarlijks
sinds: 2006
Over Brusseprijs
Andere winnaars
Brusseprijs
2022
2021
2020