'In een tijd van e-book, tablet en i-pad kunnen we ons afvragen wat de positie is van het papieren boek. En al helemaal hoe dat papieren boek vernieuwend kan zijn. Irma Boom bewijst dát en hoe het kan en levert daarmee een buitengewoon opvallende prestatie. Grafisch ontwerper van origine, heeft ze zich het boekontwerpen meester gemaakt. Voor haar is het maken van een boek een ambacht dat ze tot in haar vingertoppen beheerst en waarmee ze het boek steeds weer opnieuw weet uit te vinden. Onder haar handen wordt de traditie van het letterzetten met passie voortgezet. In de eerste plaats in het boek, maar ook bij het ontwerpen van huisstijlen (waarvan de meest recente voor het Rijksmuseum), affiches of jaarverslagen. Daarbij focust zij altijd in de eerste plaats op de inhoud. (…) Hoewel Irma Boom in het buitenland waarschijnlijk beroemder is dan in Nederland, is zij sterk in Amsterdam geworteld. Daar mogen wij trots op zijn. In onze ogen staat zij voor het ambitieniveau van deze stad: een stad die topkunst voortbrengt, die dat ook weet uit te baten, en daarmee internationaal gewaardeerd wordt.' (fragmenten juryrapport)
Irma Boom
Lochem, 1960
grafisch ontwerper
studie: Academie voor Kunst en Industrie Enschede
loopbaan: 1985-1990 SdU (Staatsdrukkerij en Uitgeverij) Den Haag; vanaf 1991 Irma Boom Office
oeuvre: boekontwerpen, huisstijlen (o.a. Rijksmuseum), affiches, jaarverslagen, postzegels, behang, openbare ruimte (tegeltableau fietstunnel Centraal Station Amsterdam); door haar ontworpen jubileumboek SHV 1896-1996 wordt gezien als het icoon van modern Nederlands grafisch design
publicaties: o.a. Irma Boom: Biography in Books (2010), The architecture of the book (2013)
vaste collecties: o.a. Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam, Centre Pompidou Parijs (FR), MoMA New York (US)
prijzen: o.a. De Best Verzorgde Boeken (sinds 1989 regelmatig), Schönste Bücher aus aller Welt (DE, diverse keren), Gutenberg Preis (DE, 2001), Amsterdamprijs voor de Kunst (2012), Johannes Vermeerprijs (2014)
Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje Nassau; artist-in-residence Rome
video: Irma Boom, Manifesto for the book, TedxDelft, 2011
Amsterdamprijs voor de Kunst
van: Amsterdams Fonds voor de Kunst
voor: kunstenaars en instellingen
prijs: 3 x 35.000 euro, object
frequentie: jaarlijks
sinds: 2003
Andere winnaars
Amsterdamprijs voor de Kunst
2020
2020
2020