Podiumkunsten: 60.000 euro voor Cherish Menzo en Vernon Chatlein

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2024 gaat naar danser/choreograaf Cherish Menzo en muzikant Vernon Chatlein (componist, percussionist en jazzmuzikant). Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Beiden mogen het prijzengeld van 60.000 euro inzetten voor hun verdere  artistieke ontwikkeling. 

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is bedoeld om 'mid career' makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans te ondersteunen. De kandidaten moeten een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek of het ontwikkelen van nieuw repertoire, en durven met bezieling tegen de stroom in te denken en werken. Cherish Menzo (Amsterdam, 1988) neemt in haar voorstellingen het zwarte lichaam als uitgangspunt en snijdt onderwerpen aan die ook in het maatschappelijke debat een grote rol spelen. Zij weet dit te vertalen naar een nieuwe dans- en bewegingstaal. Vernon Chatlein (Curaçao, 1984) is gespecialiseerd in Afro-Caribische, Latijns-Amerikaanse muziek en jazz. Met zijn recente project ‘Voices from letters’ richt hij zich door middel van diepgravend onderzoek op de geschiedenis van de Tambú, een dans- en muziekstroming uit het Caribisch gebied, geworteld in verschillende Afrikaanse muziektradities.

De podiumprijs kent ook eervolle vermeldingen. Actrice en theatermaker Meral Polat, muzikant en cabaretier Saman Amini en cellist Maya Fridman ontvingen ieder 10.000 euro.




Deel deze pagina