Barbara Stok (1970) is een van de drie genomineerden voor de cultuurprijs van de provincie Groningen, de Wessel Gansfortprijs. De stripmaker staat volop in de belangstelling vanwege haar boek over drukker/kunstenaar Hendrik Werkman, aan wie het Groninger Museum momenteel een grote expositie wijdt. Ondertussen is haar graphic novel over Vincent van Gogh uitgegroeid tot een wereldwijd succes.
Barbara Stok, geboren in de stad Groningen, is bekend geworden door haar openhartige autobiografische stripverhalen. Daarin onderzoekt ze met humor de kleine en grote vragen van het leven. In 2009 kreeg ze de Stripschapprijs voor haar oeuvre, de Volkskrant riep haar uit tot een van Nederlands beste striptekenaars. Haar in 2012 verschenen boek Vincent is de meest vertaalde beeldroman van ons land. Stok ‘beschrijft’ hierin de laatste jaren uit het leven van Vincent van Gogh. De schilder heeft grootse plannen en maakt zijn mooiste werken, maar krijgt ook aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruchte oorincident. Van Goghs ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen volgens Stok een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme en economisch denken. Ze kreeg er de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2013 voor.
Haar nieuwste boek De Omslag (2015) is een kort stripverhaal over een cruciale periode in het leven van de gerenommeerde Groningse drukker/kunstenaar Hendrik Werkman. Zijn grote drukkerij verkeert in financiële problemen en een faillissement lijkt niet meer af te wenden. Maar onverwacht leidt alle tegenslag tot Werkmans artistieke bevrijding, waarvan de oogst nog tot november te zien is in het Groninger Museum. Barbara Stok schreef ook een theaterscenario over de in mei 1945 gefusilleerde Werkman. De voorstelling De Omslag zal in september in het Groningse dorp Thesinge te zien zijn.
De overige twee genomineerden voor de Wessel Gransfortprijs 2015 zijn Ola Mafaalani (artistiek en algemeen directeur Noord Nederlands Toneel) en festival Noorderzon. Eerdere winnaars zijn onder anderen schilder Henk Helmantel, dichter Jean-Pierre Rawie en choreograaf Guy Weizman van Club Guy & Roni. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.000 euro en een kunstwerk van een eindexamenkandidaat van kunstacademie Minerva.