Jeanne Oosting Prijzen voor Reinier Lucassen en Sander van Deurzen

Beeldend kunstenaars Reinier Lucassen en Sander van Deurzn zijn dit jaar de winnaars van de Jeanne Oosting Prijzen voor figuratieve kunst Uniek aan de prijs (7500 euro) is dat de jury volledig uit collega-kunstenaars bestaat. De uitreiking is donderdag 7 november in Amsterdam.

De jury kiest voor Reinier Lucassen (1939) als winnaar vanwege de grote schilderkunstige rijkdom van zijn magische en mythische oeuvre. ‘De jury ziet bij Lucassen een wereld waarvan je de elementen kent, maar die door een andere schikking en uitvoering een nieuwe betekenis krijgt.’ Sander van Deurzen (1975) krijgt de prijs voor zijn werk op papier, dat gelaagd, tijdloos en raadselachtig is. ‘De virtuoze verfpartijen voelen als gestolde vluchtigheid.’

De Jeanne Oosting Prijzen werden in 1970 in het leven geroepen door beeldend kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting (1898 – 1994). De stichting die na haar overlijden de prijstoekenning voortzette, signaleert dat er volop beweging zit in de figuratieve kunst, die een continue plek heeft in het landschap van de beeldende kunsten. In de afgelopen 54 jaar is meer dan 450.000 euro prijzengeld uitgekeerd. De jury bestaat uitsluitend uit collega-kunstenaars, wat de prijs extra bijzonder maakt. Dit jaar waren dat Koen Vermeule (voorzitter), Esther Tielemans en Jan van de Pavert.


Deel deze pagina