Amsterdamprijs: 'Juist in deze tijd kunstenaars koesteren'

Draghouse The House of Hopelezz, People's Forum van Farida Sedoc en DJ Joost van Bellen zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2024. Allen hebben volgens de jury een bijzondere bijdrage geleverd aan het culturele leven in de hoofdstad. Laten we onze kunstenaars koesteren en samen werken aan een omgeving waarin zij kunnen blijven groeien en innoveren, juist in deze tijd’, aldus cultuurwethouder Touria Meliani.

De Amsterdamprijs kent drie categorieën. Allereerst is er De Stimuleringsprijs, voor de maker of organisatie die het afgelopen jaar écht vernieuwend was. Winnaar was Draghouse The House of Hopelezz dat een veilige haven wil bieden voor zowel queens als kings om zich te ontwikkelen in performance, expressie en zelfontwikkeling onder begeleiding van drag mothers Taka Taka en Jennifer Hopelezz. De solotentoonstelling People's Forum van Farida Sedoc werd door de jury uitgeroepen tot Werk van het jaar: ‘Een symfonie van historische en hedendaagse stemmen van verzet, gemeenschap en solidariteit’. De unieke benadering van activisme en kunst wist een nieuw publiek over de drempel te trekken. Vermaard oud-DJ, artistiek leider van de legendarische RoXY en organisator van iconische feestavonden Joost van Bellen ten slotte kreeg het erepredicaat Bewezen Kwaliteit. Hij heeft de clubscene van de stad Amsterdam vormgegeven en blijft deze nog steeds vernieuwen, aldus de jury.

Aan de Amsterdamprijs voor de Kunsten zijn drie geldbedragen van 35.000 euro verbonden. Alle mede-genomineerden ontvangen 3750 euro.

www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl


Deel deze pagina